Liječnik pisao Plenkoviću, traži hitno uvođenje obaveznog cijepljenja

Liječnik Božo Radić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji nakon što je na Twitteru objavio otvoreno pismo u kojem vladajuće poziva na uvođenje obaveznog cijepljenja.

Za početak je govorio o motivima pisanja pisma.

“Motiv je zapravo nemir, užasan nemir koji u Hrvatskoj ne prestaje, iz dana u dan tragedija za tragedijom, to se nastavlja mjesecima do razine da smo se na to adaptirali”, počeo je.

“Ako ćemo hladne glave i objektivno promatrati zbog čega treba reagirati, treba se osvrnuti unatrag. Do danas je u Hrvatskoj evidentirano preminulih 12.878 građana. Da bismo mogli znati koliki razmjer tragedije i gdje smo zapravo, moramo svrstati u okvir koji je usporediv, to čini 3178 građana na milijun preminulih, time se RH svrstava u 5% zemalja na svijetu, odnosno 9. na svijetu, skupine zemalja s najlošijim ishodima”, kaže.

“Finska ima oko 300, Danska oko 500, Njemačka oko 1500, jasno je o kakvim se razlikama radi. S druge strane Hrvatska pripada privilegiranim zemljama, imamo sreće da živimo ovdje gdje živimo i da je u Europi odobreno cjepivo i Hrvatska ga je vrlo brzo nabavila. Sada smo na 66% odrasle populacije. Nalazimo se na izboru hoćemo li pasivno promatrati i gledati tragediju i nadati se da će doći kraj omikronom ili ćemo aktivno reagirati. To je bio razlog mog pisanja”, kaže.

Radić je prije radio u covid-bolnici i kaže da je gorčina ostala do danas, piše INDEX.

“Danas možda trezvenije mogu promatrati taj period i razumjeti okolnosti. Svi su se pokušavali snaći u uvjetima kakvi jesu, bilo je puno pogrešaka i zamjerki. Strategija da se koncentriraju covid bolesnici tada je djelovala opravdano i razumljivo jer smo imali iskustva Wuhana i Bergama, no kasnije je vidljivo da to nije moguće. Činjenice su takve kakve jesu, ishodi su takvi kakvi jesu, nije to samo problem politike zdravstva nego problem društva”, rekao je