‘Fra Leonarde, duša ti se Raja nauživala, čuvaj s fra Bernardom i drugim mučenicima svoju Hercegovinu’

Pored kuće terenac i jedan domaći pas tornjak, a pored crkve veliki fra Leonardo Leonard Hrkać. To je slika Crnča kakvu pamtimo i kakvu će stariji naraštaji, bez obzira na dokumentiranu laž i u Hercegovinu instalirane kadrove potpomognute raznim službama, zauvijek pamtiti.

Fra Leonard Hrkać preselio se u vječnost u 86. godini života, nakon 34 godine župnikovanja u Crnču, gore gdje ga s osmijehom čeka fra Bernard Marić, njegova generacija i intelektualac s kojim se nikad nije lako bilo nadmudrivati, a dobri fra Leonard nekako će naći načina. – Nismo te još očekivali – s prepoznatljivim osmijehom će reći fra Bernard i prigrliti svog brata koji mu se konačno pridružio, gore gdje nema ni vanjskih ni unutarnjih neprijatelja, ni zloglasnih režima koji su ih proganjali u onom vremenu, niti crkvenih vlastodržaca u Hercegovini koji su se na zemlji dobrano nauživali udarajući Kristovo izranjeno tijelo, a to s takvom lakoćom čine i danas smatrajući da ih ruka pravde nikad dohvatiti neće, ali…

Gospodin sve vidi. Judine škude su u prvi mah lijepe, i Juda se veselio prvih pet minuta kad se obogatio, no onda je uslijedila realnost. Isporučio je Onog koji nas je stvorio, dao Ga je velikim svećenicima i onom najgorem, vodećem od svih svećenika onog vremena, a onda je sudac odradio svoje. Ispisao lažnu kaznu i zauvijek svijet kaznio, svijet čije će grijehe Krist, dok god je ovog svijeta, morati otkupljivati. Međutim, dragi Bog ne napušta one koji se pouzdaju u Njega. Juda izdajnik je učinio najčasniju stvar koju je u tom trenutku mogao učiniti. Jednako kao i on, jedu se i današnje jude iznutra, svjesni da su na pladnju isporučili hercegovačke mučenike lažnim tužiteljima i lažnim sucima, potpomognuti unutarnjim neprijateljima.


Međutim, dva desetljeća kasnije ni slutili nisu da će upravo hercegovački mučenici doživljavati renesansu, da će ih se uspoređivati s onim mučenicima koji su za Krista bili spremni glavom platiti u zloglasnom vremenu 40-ih godina prošlog stoljeća, da će narod upravo njih gledati kroz prizmu pravih, istinskih svećenika. Onih koji su u prvim godinama Kristovog uskrsnuća gorljivo propovijedali za Njega spremni u svakom trenutku izgubiti glavu, svjesni da im dušu čuva Gospodin.

I zato se njihova imena zlatnim slovima pišu. I zato će kroz Crnač prolaziti znani i neznani, veliki i manje veliki, ali jednom kad svi mi budemo samo trag u vremenu pamtit će se oni koji ostave pečat. Lik fra Leonarda Hrkaća sija visoko nad nebom ponosnoga Briga, a njegova Duša za koju molimo da se Raja nauživa, uvijek će ostati dijelom i u svojoj Hercegovini, da je čuva i štiti jer nećemo se lagati, Hercegovina zbog svojih vjerskih poglavara i njihovih svesrdnih zalaganja za laž i nepravdu dugo već pati i umorna je.

Župniče i svećeniče Konjica, Tomislavgrada, Seonice, Posuškog Graca, Posušja i naposljetku Crnča i cijele Hercegovine, duhovni oče mnogih, fra Leonarde, neka ti Bog dadne vječni mir i nagradi te za sve dobro što si činio za ovu umornu zemlju.

IZVOR:Grude.com

Borak.info