Njemačka uvodi obavezno cijepljenje? Novinar otkrio kada bi se to najranije moglo dogoditi!

U Hrvatskoj se sa sumnjom gleda na tvrdnje vladajućih da ćemo većinu novca od 5,1 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije uspjeti iskoristiti budući da je ostalo još 6 mjeseci a nismo povukli ni 3 posto. Njemačka je iz istog fonda dobila milijardu eura uglavnom za brojne poplave koje su ih pogodile. Uživo iz Dusseldorfa javio se novinar Deutsche Wellea Srećko Matić.

Na pitanje hoće li Njemačka uspjeti povući novac u zadanom roku, Matić kaže: “U Njemačkoj puno toga dobro funkcionira, ali ne sve. Optimizam se temelji na prošlosti kada su dobro povlačena ta sredstva. Što se tiče obnove poplavljenih područja, nije napravljeno sve što je bilo moguće, ali je napravljeno mnogo toga.”

“Tri stvari su vrlo važne i zbog njih mislim da će povlačenje novaca funkcionirati. Prva stvar su konkretni preduvjeti obnove koji su u Njemačkoj stvoreni i obnova se događa. Srušene su kuće koje se nisu mogle obnoviti, počela je sanacija onih koje se mogu obnoviti.”

“Druga stvar je novčani volumen. Ovaj novac iz EU-a je kap u moru novca potrebnog za obnovu. Treća važna stvar je način na koji se obnova događa u Njemačkoj. Za razliku od Hrvatske, ovdje se država ne petlja, ne svugdje. Država će obnoviti svoje, a privatnim osobama je prepušteno da obnavljaju svoje kuće, tvornice. Država stavlja na raspolaganje oko 30 mlrd eura za obnovu i daje mogućnost ljudima da se sami pobrinu za to. Važna stvar je i to da se paralelno s obnovom ovdje radi i na odgovoru na pitanje je li država zakazala”, govori Matić, prenosi Priznajem.hr.

Obvezno cijepljenje

U Njemačkoj se vodi rasprava o uvođenju opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.

“Građani su još uvijek većinom za uvođenje obveznog cijepljenja. Dvije trećine do 80 posto njemačkih građana podržava obvezno cijepljenje. Moram primijetiti da stopa onih koji to podržavaju opada. Stigla je nova varijanta i nova saznanja o učinkovitosti cijepljenja. Njemački kancelar dugo je bio protiv obveznog cijepljenja, a onda je prije izbora promijenio mišljenje i postao zagovornik obveznog cijepljenja. Ipak, Scholz je svjestan rizika i prebacio je lopticu parlamentu. Ovaj put je on sve proglasio za stvari savjesti samih zastupnika i rekao da svaki zastupnik može glasati kako želi. Parlament sad mora diskutirati i inicirati uvođenje novog zakona”, objašnjava Matić.

Dodaje i da je Scholz svjestan da takvu odluku ne bi podržali ni svi ljudi iz njegove stranke.

“Najraniji termin za uvođenje obveznog cijepljenja bio bi peti ili šesti mjesec”, kaže Matić.

Borak.info