POS’O JE DOBAR, A PARA LAKA: Po održanoj sjednici dobiju 5.000 KM

FOTO: Klix.ba

U Bosni i Hercegovini već godinama ‘obični građani’ konstantno žive u ogromnoj socijalnoj i ekonomskoj krizi, prosječna plaća jedva da doseže 1.000 KM, a ona minimalna na kojoj je veliki broj radnika nije ni upola tolika.
No, postoje i onaj ‘povlašteni’ sloj koji popravlja takav prosjek. Jedno od takvih zanimanja jeste ono izaslaničko u Domu naroda Federacije BiH, piše Dnevni.ba.
Naime, u službeno objavljenom izvještaju navedeno je da su izaslanici Doma naroda u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u protekloj godini dana, točnije od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine zaradili 2,2 milijuna KM, točnije 2.235.913 KM.
Taj novac se odnosi na njihove plaće, odvojeni život, paušal, komisije, regres, dnevnice, prijevoz, smještaj, vikendice, topli obrok.

5.000 KM po jednoj sjednici

Riječ je o 56 izaslanika koji su, prema informacijama iz ovog izvještaja, po jednoj sjednici zarađivali više od 5.000 KM.
Kada je riječ o primanjima, Tomislav Martinović iz HDZ-a, predsjedavajući Doma naroda je u 2021. godini najviše zaradio tako da mu je ukupno isplaćeno 57.409 KM na osnovu svih gore pobrojanih stavki. Dakle, isplaćeno mu je 42.058 KM na osnovu plaća te još 15.351 KM naknada.
Odmah iza njega je Mladen Lonić iz SDP-a koji je inkasirao 954.836 KM u prošloj godini, dok je njegov stranački kolega Dragan Stevanović (SDP) najmanje zaradio pa mu je tako u protekloj godini isplaćeno 1.554 KM na osnovu plaća i paušal od 319,36 KM.
Drago Puzigaća, samostalni izaslanik je također bio jedan od onih koji je prošle godine zaradio popriličnu sumu novca, pa mu je tako ukupno isplaćeno 52.908 KM uz sve naknade. Iza njega po primanjima je i Marija Iličić iz HDZ-a koja je u protekloj godini uz sve naknade ukupno zaradila 50.709 KM.
Svi ostali izaslanici su također u prosjeku zarađivali ukupno od 40.000 pa do 50.000 KM.
Ukoliko bi se sabrale sve gore navedene stavke, važno je istaći da je samo na odvojeni život izaslanika utrošeno iz proračuna 163.095 KM, ali uz napomenu da postoje zaista i oni koji dolaze iz brojnih krajeva Federacije BiH. Dalje je za paušal uplaćeno 137.137 KM, a za smještaj 42.100 KM.
Na regres je “otišlo” 23.736 KM, dok je za plaćene vikende uplaćeno 86.475 KM. Tu su još korištenje službenih automobila (5.411 KM), zatim, topli obrok (110.260 KM), komisije (5.851 KM), dnevnice (87,50 KM) i ostali troškovi pa kada se sve sabere dobije se cifra nešto veća od 2,2 milijuna KM koja je u protekloj godini uplaćena na račun federalnih izaslanika.
Ništa ne bi bilo sporno u ovim platama i brojkama da su federalni izaslanici bili ažurni protekle godine u zasijedanju s obzirom na to da je prema statistici, Dom naroda Parlamenta FBiH održao samo sedam sjednica uzimajući u obzir da su se ostale sazvane često prekidale ili nisu održavale.

Održali samo sedam sjednica
To se može najbolje uočiti ukoliko se uzme u obzir dnevnik sazivanja sjednica, pa se tako na službenoj stranici Parlamenta FBiH može uočiti da su proteklu godinu počeli sazivanjem 8. redovne sjednice, a završili je 15. redovnom sjednicom koja je održana polovinom prosinca.
No, kada je riječ o izaslanicima u Dom naroda Federacije BiH, važno je istaći da njihovim primanjima tu nije kraj. Jer,dok su u ulozi izaslanika u Dom naroda, oni su istovremeno i zastupnici u županijskim skupštinama. Naravno, i u toj ulozi imaju određena primanja koja se isplaćuju iz županijskih proračuna. Na ovaj način lako dođemo do zaključka da je u odnosu urađenog posla i isplaćenog iznosa zanimanje profesionalnog ‘izaslanika’ jedno od najprofitabilnijih u BiH.

Borak.info