HKUD “Sveti Jeronim”brižno čuva i njeguje svetu katoličku vjeru i hrvatski identitet (VIDEO)

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Sveti Jeronim” iz Šujice općina Tomislavgrad osnovano je 30.rujna 2012 godine. Ime je odabrano kao što se odmah vidi po svetom Jeronimu velikom naučitelju crkve.

Zašto sveti Jeronim u Šujici?

Iznad Šujice prema sjeveru (Kupres) na samom izvoru rijeke Šujice nalazi se drevna Rimska utvrda uokolo koje je postojalo naselje koje se zvalo Stridon i čiji ostaci su vidljivi i danas, piše portal Borak.info.

U biografiji svetog Jeronima pronašli smo podatak da se sveti Jeronim rodio u gradu Stridonu u Dalmaciji, a kako je u to doba Rim sve do rijeke Save svoj prostor nazivao Dalmacijom članovi društva su odabrali svoje ime po ovome velikom svecu.

Društvo trenutno broji dvadesetak aktivnih članova. Članovi društva većinom su osobe orijentirane pjevanju tradicionalne, duhovne i klapske pjesme te su oni najaktivniji dio društva. U društvu djeluje i mala glazbena i literarna skupina.

Društvo se pored brojnih nastupa na raznim smotrama i koncertima u okolini i šire vrlo uspješno bavi i dobrotvornim radom. Skrb za bolesne, organizira dobrotvorne koncerte za potrebite. Svake godine društvo redovito između Božića i Nove godine organizira svoj sada već tradicionalni koncert pod nazivom „ Božić u Šujici“.

Ovaj koncert prepoznat je u Hercegbosanskoj županiji i šire  kao jedan od najboljih kulturni događaja u godini.

 Koncert je uvijek posvećen nekomu ili nečemu, na primjer do sada su posvećeni bili  braniteljima, bolesnima, obitelji, iseljenima.

 Društvo povremeno organizira i susrete klapa pod nazivom „ Pismo moja „ na Mali Uskrs.

Šujica voli pjesmu, tradiciju, brižno čuva i njeguje svetu katoličku vjeru i hrvatski identitet, zbog toga Šujica i HKUD “Sveti Jeronim” u ovom drevnom svetom kraju s ljubavlju traju, ostaju….

Borak.info