HKUD sv. Marko Vionica proslavio 11. rođendan

Članovi HKUD-a sv. Marko Vionica u subotu su proslavili 11. rođendan svoga omiljenog društva. Iza njih je jedanaest nezaboravnih godina pjesme, smjeha, igre, druženja, putovanja ali i ljubavi.

Unatoč teškoj situaciji izazvanoj ovom nesretnom pandemijom društvo aktivno radi, i priprema se za XI. Međunarodnu večer folklora “Vionica 2022.” koja bi se trebala održati početkom srpnja mjeseca, kao i za mnoge nastupe na kojima s ponosom predstavljaju svoju kulturu, običaje i tradiciju Hrvata Brotnja i Hercegovine, piše Brotnjo.info.

Sve okupljene članove i  goste pozdravio je predsjednik društva gosp. Damir Mandarić koji nije krio radost onime što što je društvo zajedničkim radom i trudom prostilog u proteklih 11 godina.

Mandarić se ovom prilikom zahvalio osoblju restorana “Mala kuća” na gostoprimstvu, te je svima zaželio još mnogo godina zajedničkih druženja i veselja.

Ukratko o društvu:

HKUD sv. Marko Vionica ima oko sto članova organiziranih u više sekcija. Društvo se na sceni predstavilo širom BiH i više Europskih zemalja.

Kao baštinici elemenata nematerijalne kulturne baštine (ENKB) posebno su posvećeni i istraživanju, promoviranju, scenskom uprizorenju i prenošenju na mlade naraštaje tradicijske kulturne baštine Vionice i Brotnja.

Na nastupima redovito promovira ENKB svog kraja koje baštine njegovi članovi. Tradicijske plesove trusa, taraban i vionica. Tradicijska pjevanja ganga, bećarac, brojka ili brojkavica, čobanske pjesme i svatovske pjesme. Redovito se svira na tradicijskom glazbalu diple.

Borak.info