Milanović čestitao Vučiću i Orbanu “unatoč deformacijama demokracije”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović čestitao je u ponedjeljak izbornim pobjednicima u Srbiji i Mađarskoj “unatoč deformacijama demokracije”.

– To je izbor njihovih stanovnika, kazao je.

Istaknuo je i da u odnosima s drugim državama ne treba “docirati” o unutarnjim pitanjima poput toga “kakve će tko razrede imati u školama u Varšavi i Budimpešti, što će učiti djecu…”

– To je njihova stvar, tako je. Rasturit ćemo EU ako ćemo se previše baviti kozmopolitskim moraliziranjem, poručio je.

Milanović je kazao i da je trenutna situacija prilika za Srbiju da se konačno opredijeli i odluči pripada li zapadu.

– Srbija mora odlučiti gdje je. Srbija je članica Partnerstva za mir a ne Varšava pakta, istaknuo je, dodavši da ona održava vojne vježbe za Zapadom i dobiva vojnu pomoć, dok je priča o velikom prijateljstvu s Rusijom “kolektivna deluzija”.

“Ni Ukrajina nije baš demokratska”

Milanović je u svom uvodnom govoru na Hrvatsko-američkom forumu povodom 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa kazao kako liberalno-demokratske države nikada međusobno ne ratuju.

Iskustvo pokazuje da nikada nisu zaratile istinski liberalno-demokratske države, zato što imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka, kazao je Milanović.

Upitan kasnije o toj izjavi u kontekstu rata u Ukrajini, Milanović je kazao da “nijedna od tih država (Ukrajina i Rusija) nije baš demokratska”.

– Ni Ukrajina nije baš demokratska. Pa nije počela ni pregovore s Europskom unijom da bi imala neki status, kazao je Milanović, dodavši da se Ukrajina ne može uspoređivati s Hrvatskom i drugim zemljama EU-a.

Borak.info