Koje voće i povrće sadrži najviše pesticida?

Zdrava, uravnotežena prehrana mora uključivati svježe voće i povrće. No, novo istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da više od 70% neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.

EWG također navodi da neko voće i povrće sadrži znatno više pesticida nego druge vrste i grupa stoga svake godine objavljuje popis proizvoda koji sadrže najveću koncentraciju pesticida.

“Prljavih 12”, kako ih grupa naziva, odnosi se na 12 vrsta voća i povrća koje su najviše kontaminirane pesticidima. Istraživanje se temelji na najnovijim podacima prikupljenim na gotovo 45.000 uzoraka proizvoda koje su testirali američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) i američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Kako bi se oponašali stvarni uvjeti, ministarstvo poljoprivrede opere proizvode prije testiranja, kao što to učine i potrošači kada kupe takve namirnice.

Sydney Swanson iz EWG-a rekla j da su podaci pokazali da je više od 90% testiranih jagoda, špinata, jabuka, grožđa, trešnji bilo pozitivno na dvije ili više vrsta pesticida.

Zdravstvene opasnosti koje prijete nakon konzumacije takvih namirnica ovise o vrsti kemikalije, ali navodi se da se mogu javiti ozbiljnije posljedice od obične iritacije očiju i kože.

Kako se zaštititi?

Prije konzumacije, voće i povrće potrebno je najprije dobro oprati. Nemojte koristiti sapun, tekućinu za pranje posuđa ili slične proizvode; obična voda je najbolja opcija, piše Eat this.

“Voće i povrće mogu apsorbirati sapun i deterdžente za kućanstvo čak i kada se temeljito isperu te se osoba može razboljeti”, objašnjavaju iz američke Uprave za hranu i lijekove.

Na popisu “prljavih 12”, odnosno popisu voća i povrća koja sadrže najviše pesticida su:

Jagoda

Špinat

Kelj i zelje

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Paprika

Trešnje

Breskve

Kruške

Celer

Rajčice

Čiste namirnice

S druge strane, postoji i popis “čistih 15”, odnosno popis namirnica koje se smatraju čistim i koje sadrže znatno manje pesticida. To su:

Avokado

Slatki kukuruz

Ananas

Luk

Papaja

Slatki grašak (smrznuti)

Šparoge

Medna dinja

Kivi

Kupus

Gljive

Dinja

Mango

Lubenica

Batat

Borak.info