Plenković: Idućih dana očekujemo reduciranje broja ruskih diplomata u RH

Održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer Andrej Plenković rekao je da se na sjednici razgovaralo i o odluci da se protjera 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja. 

– Izvijestili smo kolege o tome da se reducira broj članove ruske diplomacije u Zagrebu, očekujemo da se taj broj reducira u idućim danima, to je naš politički stav vezan uz neprihvatljivu invaziju Rusije na Ukrajinu, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.    

Na pitanje o mogućem odgovoru Rusije na protjerivanje diplomata, kaže Plenković da kada vide odgovor da će onda to komentirati. 

Plenković je rekao da će ministar pravosuđa u četvrtak na Vladi predloži imenovanje povjerenika za grad Split.

– Izvijestili smo kolege i smanjenju cijena goriva, to je drugi tjedan za redom da se smanjuju cijene, poručio je. Govorili smo o situaciji u BiH kao i o Svjetskom danu Roma, kaže.

Plenković uvjeren u Macronovu pobjedu

Na pitanje kako bi se Hrvatska ubuduće ponašala u slučaju da Marine Le Pen, koja nije baš sklona NATO savezu te je bliska s Rusima, pobijedi na predsjedničkim izborima, Plenković kaže da u ovom trenutku na to ne može odgovoriti jer se radi o hipotetskim pitanjima i da će Emmanuel Macron pobijediti. 

– Sve ankete koje su izašle idu njemu u prilog, ja sam u Francuskoj živio pet godina, vjerujem u taj refleks republikanizma koji krasi francusku demokraciju. 

O izjavi Matka Raosa: Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi

Osvrnuo se i na poklič “Za dom spremni”, a komentirao je izjave Matka Raosa u Splitu koji je u nedjelju kazao “da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.


– Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se ministarstvo jučer ogradilo. To nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi. Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suprotan Ustavu i zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu. 

Komentirajući mogućnost da se uspori hrvatski gospodarski rast uslijed situacije u Ukrajini, Plenković odgovara:

– U svakom slučaju, rat utječe na sve moguće globalne procese, opskrbu, cijenu energenata, suočavamo se s onime s čime suočava cijela Europa i svijet. Mi smo u dosadašnjem dijelu mandata uvijek pokazali da je Vlada intervenirala, vodila računa o radnim mjestima, očuvanju gospodarstva i to u nizu situacija. Globalni trendovi su drugačiji nego što bi bili da je COVID jenjavao, a da nema ruske agresije na Ukrajinu. 

“Nije se razgovaralo o rekonstrukciji Vlade”

Kaže da se nije razgovaralo o rekonstrukciji Vlade. 

Na pitanje planira li posjet Ukrajini, Plenković ističe da je tamo bio sredinom prosinca.

– Moji su dojmovi bili jasni, obistinilo se ono što sam stekao nakon razgovora s ukrajinskim dužnosnicima. Kada procijenimo da treba dati takvu vrstu potpore, a mi je dajemo svaki dan, doći će i to na dnevni red.

Borak.info