CIjene goriva bit će manje do 30 feninga po litru

Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalnih visina marži za naftne derivate.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u posljednjih dana ovo ministarstvo primilo je 730 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na smanjenje cijena benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru do 0,30 KM/litru, potvrđeno je Faktoru iz ove federalne institucije.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na 15. travnja u Federaciji Bosne i Hercegovine je sljedeći:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,46 do 3,11 KM/litru;

DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,01 do 3,31 KM/litru.

Istovremeno, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,85 KM/litru, za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,10 KM/litru. ”Ističemo da je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalnih visina marži za naftne derivate, kojom je propisana privrednim društvima koja obavlja trgovinu na velikoj maksimalnoj visini marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM /litru derivata, a privrednim društvima koja obavlja djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Predmetna odluka je na snazi ​​i primjenjuje se od 03. travnja 2021. godine” navodi se u odgovoru Faktoru iz Federalnog ministarstva trgovine.

Borak.info