Veliki broj vjernika na Putu križa od Uzarića do Širokog Brijega

Vjernici sela Uzarići i drugi hodčasnici na Veliki petak molitvenim hodom, od mjesne crkve svetog Ante Padovanskog do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, prisjećaju se muke Kristove i njegovog križnog puta.

Velik broj vjernika, predvođenih fra Ivanom Landekom i još nekoliko svećenika, u molitvenom hodu su pored 14 postaja Puta križa pjevali Gospin plač i ostale korizmene pjesme, piše Vrisak.info.

Nakon dolaska pred crkvu Uznesenja BDM na Brijegu, gdje su ih dočekali franjevci iz samostana, vjernici su ostali na Obredima Velikog petka.

Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt, to je dan žalosti i strogoga posta. U crkvi se toga dana čuva Isusov grob. Na Veliki petak nema svete mise, nego postoje samo obredi Velikoga petka. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti.

Obredi započinju u šutnji, bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu, koja se čita ili pjeva.

Umjesto obične molitve vjernika, čita se točno propisana sveopća molitva, u kojoj se moli za razne potrebe i osobe. Slijedi ljubljenje križa. Donosi se drveni križ, koji se u tri stupnja razotkriva.

Nakon toga svaki vjernik dolazi do oltara i klanja se križu ili ga ljubi. Pri tome se pjevaju tzv. prijekori, odnosno pjesme koje označavaju tužbe raspetoga Krista za nezahvalnost puka (npr. Puče moj, što učinih tebi…). Zatim slijedi pričest, i to s hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Nakon toga se iznosi Presveto (Kristovo tijelo u pokaznici) iz crkve, kao znak Kristove smrti.

Izvor: Vrisak.info

Borak.info