U utorak navečer u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu održana je književna večer „Na sjecištu riječi“ u spomen na prof. Andriju Zeljku

U utorak navečer u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu održana je književna večer „Na sjecištu riječi“ u spomen na prof. Andriju Zeljku, prijatelja i kolegu, kako je kazala prof. Blanka Kraljević, koja je priredila izbor iz djela, odnosno izbor tekstova za ovaj program.

Prije gotovo dva mjeseca iz ovog je svijeta u vječnost prešao Andrija Zeljko. Vjerojatno najkompletnija osoba u našoj sredini. Ova književna večer koju je organizirao širokobriješki Ogranak Matice Hrvatske nastala je jer:

– Andrija je jako volio ovakve načine druženja. Nikad, ali baš nikad nije preskakao nastupe. Dapače, nije mu bilo teško ‘natrpati’ pun automobil sudionika i odvesti ih gdje treba. I nastupiti.

– Volio je književnost, a i sam je pisao (na neke i prenio tu svoju ljubav)

– Bio je majstor kratke proze i vrstan pripovjedač.

– Radeći godinama kao dopisnik dnevnih listova i kasnije kao glavni urednik „Vriska“ postao je poznat i ugledan i izvan Širokog Brijega o čemu svjedoče njegova brojna prijateljstva u novinarskim i književničkim krugovima.

Posjetitelji ove književne večeri mogli su uživati u proznim djelima Zvonimira Mikulića Đone, fra Ante Marića, Ante Kraljevića, s. Celine Sarić, Anite Martinac, Mate Grbavca, Blanke Kraljević, Frane Vukoje te proznom stvaralaštvu Andrije Zeljke.

Djela su interpretirali Zvonimir Mikulić Đono, Željka Šaravanja, Jadranka Bušić, Slavica Karačić, Anita Martinac, Mate Grbavac i Srećko Slišković.

Program je vodila Višnja Spajić.

Borak.info