Ruska vojska objavila ciljeve druge faze vojne operacije: Putin ide i na Moldaviju?

 Ruska vojska tijekom druge faze specijalne operacije trebala bi uspostaviti potpunu kontrolu nad Donbasom, izjavio je zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga (CVO), general-bojnik Rustam Minekajev, prenosi ruski Tass.

‘To će omogućiti osiguranje kopnenog koridora do Krima, kao i utjecaj na vitalne objekte ukrajinskih vojnih snaga, te crnomorske luke kroz koje se poljoprivredni i metalurški proizvodi isporučuju se drugim zemljama’, rekao je.

‘Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gdje također postoje informacije o ugnjetavanju ruskog govornog stanovništva. Očigledno, sada smo u ratu s cijelim svijetom, kao što je to bilo u Velikom domovinskom ratu, cijeli svijet je bio protiv nas. A sada ista stvar, nikad nisu voljeli Rusiju’, dodao je.

Minekajev je naglasio da je očigledna tehnička superiornost ruske vojske nad ukrajinskim oružanim snagama na kopnu, moru i zračnom prostoru.

‘Ruske oružane snage ne trpe gubitke. To najviše ubija moral Oružanih snaga Ukrajine’, rekao je i dodao da specijalnu operaciju treba ‘uspješno dovesti do logičnog završetka’.

Istaknuo je na poslijetku da će svi postavljeni zadaci biti ispunjeni.

‘Nismo mi započeli ovaj rat, ali ćemo ga završiti’, zaključio je Minekajev.

Inače, spomenuto Pridnjestrovlje, odnosno Pridnjestrovska Moldavska Republika dio je teritorija Moldavije smješten uz lijevu obalu Dnjestra, koja je na mjestima široka i do 15 km. Područje uz ukrajinsku granicu je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima, a vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. rujna 1990.

Na moldavskom jeziku ova se regija naziva Transnіstrіa, dok se u službenoj moldavskoj dokumentaciji naziva Stânga Nіstruluі, što bi u prijevodu značilo ‘Lijeva obala Dnjestra’.

Borak.info