Ruski general objavio strateški cilj Moskve

U tijeku je 59. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruski general objavio je strateški cilj Moskve: žele Ukrajini oduzeti pristup moru, odnosno osvojiti cijeli jug i spojiti ga s već odmetnutim istokom zemlje. Time žele otvoriti put i prema Pridnjestrovlju, proruskoj pokrajini u Moldaviji. Moldavija je Rusiji odmah uputila prosvjed. Glavni tajnik UN-a idući se tjedan sastaje s ruskim predsjednikom u Moskvi te ukrajinskim u Kijevu. 

Dostupne su nove satelitske snimke sve većeg broja masovnih grobnica otkrivenih u blizini Mariupolja. Uporište tamošnjih branitelja je čeličana Azovstalj koja je i dalje neosvojena, ali opkoljena tvrđava, no nema predaje.

– Dok god smo mi ovdje, Mariupolj je pod kontrolom Ukrajine. Mariupolj je bio i ostat će ukrajinski bez obzira na to što oni kažu. Borba se nastavlja, mi smo i dalje ovdje. Nema smisla komentirati izjave ruskih fašista, sve što oni kažu je laž. Odvojeni smo od civila. Ne želimo ih ugroziti jer ako budu s vojskom, ruska propaganda to će iskoristiti kako bi prikrila civilne žrtve te navesti da su napadali naoružane borce, a ne civile. Zato se mi držimo podalje od njih, naglasio je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bojne Azov.

Nakon što je Moskva rekla kako želi preuzeti potpuni nadzor nad istočnom i južnom Ukrajinom, Kijev ističe kako je i to dokaz da su prijašnje izjave Rusije da nema teritorijalnih ambicija bile laž. Ukrajinski predsjednik upozorava kako je napad na njegovu zemlju tek početak te da su i druge države ugrožene ne zaustavi li se Rusija na vrijeme.

– Svaka zemlja na svijetu treba se sada pripremiti za mogući potpuni prekid svih odnosa s Rusijom. Nitko ne bi trebao ovisiti o političkim hirovima svojih čelnika, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

– Ključno je nametnuti potpunu blokadu obveznica ruskog bankarskog sektora te izvoza energije, uključujući naftu i nuklearno gorivo, a u budućnosti i plina. Treće, financijska potpora Ukrajini je važna. Demokratski svijet neće ostaviti bez potpore naš narod koji se bori za slobodu. Moramo imati sva potrebna financijska sredstva, ne samo za obranu, nego i za funkcioniranje svih javnih i društvenih institucija te kako bi se zajamčio povratak raseljenih osoba, rekao je Denis Šmihalj, ukrajinski premijer.

Ukrajinske vlasti upozoravaju da ruske snage koje okupiraju grad Herson na jugu planiraju organizirati lažni referendum o proglašenju takozvane Hersonske Narodne Republike.

– Pozivam stanovnike u južnim regijama Ukrajine Herson i Zaporižja, da budu vrlo oprezni s informacijama koje daju agresorima. Ako vas zamole da ispunite upitnike, da date neke podatke iz putovnice, znajte da im nije namjera pomoći vam, istaknuo je Zelenski.

Glavni tajnik UN-a idući tjedan putuje u Moskvu gdje bi se u utorak trebao susresti s ruskim predsjednikom Putinom, a u četvrtak bi u Kijevu trebao održati sastanak s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. 

– Za sada na dnevnom redu imamo radni ručak i sastanak s ministrom vanjskih poslova, a zatim prijam kod predsjednika Putina. Znate, kako je rekao u svojim pismima, glavni tajnik se nada da će razgovarati o tome što se može učiniti da se hitno postigne mir u Ukrajini. Radimo još i na rasporedu posjeta toj zemlji, rekla je Eri Kaneko, glasnogovornica glavnog tajnika UN-a.

Sve se više veleposlanstava zapadnih država vraća u Kijev nakon što su bila premještena u Lavov. Idući tjedan vraća se tako i britansko.

– Putin ima golemu vojsku. Njegova politička pozicija veoma je teška jer je napravio katastrofalnu pogrešku. Jedina mogućnost koja mu je preostala jest da nastavi sa svojim zastrašujućim postupcima, da topništvom pokuša sravniti ukrajinske gradove, istaknuo je Boris Johnson, britanski premijer.

Ukrajinski pirotehničari na oslobođenim područjima u okolici Kijeva uništavaju neeksplodirane bombe i granate. Pred njima su još mjeseci, točnije godine posla.

– Iz vlastitog iskustva mogu vam reći kako za jednu godinu ratovanja trebate 10 godina čišćenja mina. Dakle za mjesec dana okupacije ovog područja, trebat će nam oko godinu, rekao je Murai Petrovič, zapovjednik postrojbe pirotehničara u regiji Kijev.

Rusi su posvuda ostavljali mine, a koriste se i zastrašujućom naprednom verzijom nagazne mine opremljenom senzorima. Kada takva mina osjeti osobu, lansira malu eksplozivnu bojnu glavu koja se detonira u zraku, proizvodeći fragmente koji su smrtonosni na udaljenosti od oko 15 metara. Za čišćenje od takvih mina Ukrajina će trebati posebna sredstva te donatore za nabavu robotike.

Borak.info