U Sinju svečano otkriven spomenik ratnom ministru obrane Gojku Šušku, prvi u Hrvatskoj

Ratni ministar obrane Gojko Šušak danas je u Sinju dobio prvi spomenik u Hrvatskoj, i to na dan njegove smrti. Spomenik je postavljen na inicijativu Koordinacije udruga branitelja iz Domovinskog rata na trgu koji nosi ime počasnog građanina Sinja, a koji je 1994. godine na Sinjskoj Alci, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, rekao kako “će se Alka održati u središtu potpuno oslobođene Cetinske krajine”.
Nakon operacije hrvatske vojske u akciji Oluja, obećanje je ispunjeno. Samo dvije godine kasnije ponovno je Šušak bio poput proroka jer je ustvrdio da će se Alka trčati u slobodnom Vukovaru što se i dogodilo 2017. godine, piše Dalmatinski portal.
Spomenik bistu, rad Mladena Mikulina, otkrili su kći Gojka Šuška Katarina Šušak Filipović i predsjednik HVIDR-e Sinj i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Sinja i Cetinskog kraja Dražen Pavlović.
– Moj pokojni otac je imao jedan ideal, to je bila slobodna Hrvatska. Doživio ju je za života. Bez hrvatskih branitelja to ne bi bilo moguće, bez prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i tadašnjeg političkog vodstva i to uistinu znam, živjela sam i svjedočila. To se ne smije nikada zaboraviti – emotivna je bila Katarina. 
Bistu je poklonio Ljubo Ćesić Rojs koji danas nije bio pozvan na svečanost, a Pavlović je, u izjavi za medije, odbijao odgovoriti na to pitanje. Štoviše, imao je u najmanju ruku čudne izlike. 
– Ovo nije za nikoga može doći ili ne može doći. Onaj tko se osjeća da mora biti i bit će, tko se ne osjeća da ne treba, ne treba ni biti – kazao je. Novinari su ustrajali.
– Nije bitno je li on pozvan ili nije. On i potpisnici ovog pisma se nisu javili pa nismo imali koga ni zvati – odgovorio je i zahvalio se pa otišao.
Inicijativa je prošla prvo Odbor za spomenike u Gradskom vijeću, a onda je jednoglasno jučer sve “amenovalo” sinjsko Gradsko vijeće na svojoj redovnoj sjednici.
Čudan je bio protokol u Sinju, vijence su brojna izaslanstva i pojedinci postavljali prije nego je bista otkrivena.
U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik i predsjednik Odbora za veterane Josip Đakić. Vijenac ministra obrane Marija Banožića položio je umirovljeni pukovnik Ivica Ušljebrka, a onaj ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Dinko Tandara. Cvijeće i svijeće položili su i drugi pripadnici braniteljskih udruga i pojedinci.U zabavnom dijelu programa nastupio je Marko Perković Thompson.

Borak.info