Hrvatica svjedočila stravi u Njemačkoj: ‘Čula sam krik žene i vidjela policiju, Ante je bio na podu… A samo je došao do kioska po hranu, nije je uspio ni platiti‘

Smrt 47-godišnjeg Hrvata Ante Paponje u Mannheimu, koji je preminuo u ponedjeljak u ponedjeljak u tom njemačkog gradu neposredno nakon policijske intervencije, potresla je i šokirala hrvatsku zajednicu u Mannheimu, a zbog sumnje u primjenu nasilja pod istragom su dvojica njemačkih policajaca.

Među svjedocima koji su svjedočili policijskoj intervenciji bila je i mlada Hrvatica, koja je za Fenix magazin prepričala što je vidjela. Podijelila je i snimku s mjesta događaja.

Drhtavim glasom odmah na početku razgovora kazala je kako poznaje Antu Paponju te kako je riječ o čovjeku dobrog srca, a kojeg je poznavao velik broj Hrvata u Mannheimu.

– Bila sam u blizini kad sam vidjela prvu patrolu policije da dolazi na Marktplatz, pa drugu, a onda sam čula ženski krik. Žena je vrisnula pa sam prešla ulicu kako bi vidjela što se događa. Policija je samo stizala. U Mannheimu je policija često na ulicama, ali ovo je bilo drugačije. Ubrzo je stiglo i vozilo hitne pomoći. Pitala sam ljude što se dogodilo, Ante je već ležao na tlu. Neki svjedoci su mi kazali kako ga je policajac udario – ispričala je za Fenix magazin.

Kaže kako su joj svjedoci koji vidjeli cijelu situaciju rekli da Ante Paponja nije bio agresivan, niti je pokušao nešto napraviti.

– Svjedoci su mi rekli kako ih je samo tražio da ga puste na miru. Ono što sam ja vidjela je kako leži na podu, obliven krvlju. Vidjela sam i kako ga pokušavaju reanimirati. Vidjela sam jednog policajca kako se smije, a kad mu je stariji policajac nešto rekao, uozbiljio se – kazala je.

Otkrila je i što je čula dan poslije kad je na mjesto stradanja odnijela cvijeće.

– Ljudi koji često dolaze na to mjesto su mi rekli kako je Ante kao i uvijek došao u taj kiosk za prodaju hrane naručio hranu, i ne da je nije uspio platiti, nije je uspio ni pojesti. Odmah su došla dvojica policajaca i drsko mu pristupila. Svjedoci koji su sve vidjeli kazali su kako policajca nije bilo briga što se vidjelo kako je riječ o bolesnom čovjeku – kazala je za Fenix magazin.

Kako je Fenix magazine već ranije pisao, stradali Ante Paponja je Hrvat rođen u Mannheimu, a njegova obitelj je rodom iz Rame u BiH.

Njegov rođak Željko Paponja je kazao kako se Ante udaljio iz bolnice (Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu gdje je prethodno boravio) i otišao do kioska za prodaju hrane kako bi kupio nešto za pojesti. Liječnik je vjerojatno zvao policiju koja je krenula u potragu za Antom.

– Pronašli su ga u blizini, i kao što se vidi na snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama, savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama – rekao je Željko Paponja.

Iz policije su priopćili kako su na tijelu 47-godišnjaka policijske akcije pronađeni tragovi nasilja, ali “niskog intenziteta”.

Borak.info