Pojavile se nove informacije o dvojici njemačkih policajaca: dok su Antu rušili na pod nisu im bile uključene kamere koje nose na reveru, šefovima je to sumnjivo

Smrt Hrvata Ante Paponje u Mannheimu pod posebnim je povećalom njemačke javnosti i medija jer je 47-godišnjak preminuo neposredno nakon policijske akcije.

Suspendirana su i pod istragom dvojica policajaca koja su bila u intervenciji a sad se pojavila i vijest kako tijekom akcije policajci nisu imali uključene tzv. tjelesne kamere (kamere pričvršćene na ramenima službene odjeće), prenosi Fenix magazin.

Da je to točno, u četvrtak je potvrdio i šef Ureda državne kriminalističke policije (LKA) Baden-Württemberg Andreas Stenger koji nije mogao objasniti zbog čega kamere nisu bile uključene jer su po pravilu trebale biti.

U nastojanju da 47-godišnjakovu smrt rasvijetli do kraja i utvrdi je li bilo pretjerane primjene nasilja te što je točno dovelo do smrti, Ured državne kriminalističke policije Baden-Württemberg potvrdio je kako su i kamere predmet istrage te se pokušava utvrditi zbog čega ih policajci nisu uključili.

Tzv. “Body cams”, kamere na tijelu, snimaju sve što vidi i čuje policajka ili policajac koji je nosi. Prvenstveno su namijenjene dokumentiranju napada na službene osobe. Policajac može kameru sam uključiti i isključiti, ali i izbrisati ono što je snimljeno.

– U većini slučajeva kamere se koriste tako da se kratke sekvence kontinuirano snimaju i presnimavaju nakon 45 sekundi. Tek kada policajac pritisne tipku drugi put, posljednja snimka se ne briše i sprema se na kameru. Takav postupak je dogovoren sa službenicima za zaštitu podataka. Međutim, u “dinamičkom događaju” morate razmišljati o tome da pritisnete tipku kamere i to najavite, rečeno je iz Ureda državne kriminalističke policije, prenosi Fenix magazin.

Službenik za zaštitu podataka u saveznoj zemlji Baden-Württemberg Stefan Brink objasnio je kako je korištenje kamera za tijelo dopušteno samo ako je potrebno spriječiti opasnost. Dapače, može se dogoditi da službenici tijekom operacije nemaju priliku ili ne pomisle upaliti kameru.

Gundram Lottmann, čelnik policijskog sindikata ne očekuje da će se rasplamsati rasprava o stalnom korištenju ovakvih kamera, koje su korištene u desecima tisuća operacija otkako je uređaj uveden u cijeloj zemlji 2019. godine.

– Ako je potrebna dosljedna upotreba kamera za tijelo, onda stojim iza toga. Ali onda se također mora dopustiti da se koristi posvuda i bez kompromisa, rekao je Lottmann.

Potrebno je strpljenje dok se smrt 47-godišnjaka u Mannheimu ne razjasni, smatra Lottmann. Još uvijek nije jasno je li 47-godišnjak preminuo nasilnom ili prirodnom smrću jer je, priopćili su iz kriminalističke policije, imao i zatajenje srca. Dvojica policijskih službenika privremeno su udaljena s dužnosti.

Borak.info