Russia Today objavila snimku, kažu da je ovo Hrvat koji je zarobljen kod Mariupolja

Ruska televizija RT objavila je snimku muškarca za kojeg kaže da je hrvatski državljanin koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Navodno je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi koja se skrivala u gradu Mariupolju, piše INDEX.

Muškarac na snimci tvrdi da je zarobljen tijekom pokušaja bijega iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

“Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbjegavali svaki mogući kontakt”, rekao je. Plan je propao kada je skupina naletjela na ruski topničku jedinicu i predala joj se.

“Ušao u vojsku zbog ukrajinskog državljanstva”

Kaže da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila “stacionarna”, rekao je, dodajući da u tom trenutku skoro pa nije bio ispaljen ni jedan metak.

“Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine”, rekao je.

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Inzistirao je da nije imao pravo borbeno iskustvo.

“Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve”, rekao je. “Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe.”

“Bili smo odvojeni od Azova”

Rekao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja uz njegovu brigadu, imali su slabu komunikaciju i potpuno odvojeno zapovjedništvo, rekao je.

“Oni sudjeluju u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga”, rekao je.

Borak.info