Prosvjed “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!”

Prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” održava se danas u nekoliko gradova u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. 

Prosvjed je počeo u 18 sati u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Organiziraju ga udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava. 

Više stotina građana, uglavnom žena, okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu zahtijevajujući da se i u praksi zajamči legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj. Okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu počelo je već oko 17 sati, a prosvjednici i prosvjednice došli su noseći natpise s porukama: “Žena nije inkubator”, “Svoga tijela gospodarica”, “Najteža ženska odluka nije vaša”, “Dosta uskraćivanja medicinskih zahvata”, “Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama”, “Dosta ginekologa ženomrzaca” i “Dosta nedostupnog zdravstva”. Skup su počele pjesmom, i glasnu podršku okupljenih uz zviždaljke.

Organizatori prosvjeda ponovno su pročitali već upućene zahtjeve, koje je potpisom podržalo preko stotinu organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, a i pismo koje je Mirela Čavajda danas napisala. Pročitana su i svjedočanstva drugih žena s prekidima trudnoće.

Šimpraga: Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove   

Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

– Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli su puno po tom pitanju, “i stoga – pustite nas da odradimo svoje”.

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu “i na tome ćemo raditi”.

Borak.info