U Sisku obilježena 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana

U povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, u Sisku je, u organizaciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Sisačko-moslavačke županije, održana svečana akademija.

Izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, bliski Tuđmanov suradnik Vladimir Šeks, napomenuo je kako se stota obljetnica rođenja dr. Tuđmana obilježava u mnogim sredinama u zemlji i inozemstvu.

– On je bio strateg, vizionar, utemeljitelj hrvatske države i otac domovine. Današnja hrvatska država, europska i demokratska, nastala je na temelju primjene doktrine predsjednika Tuđmana, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske i nacionalne pomirbe, koje je ugradio u program HDZ-a – rekao je.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, je dodao kako će prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ući u sve povijesne priručnike i nastavne sadržaje suvremene hrvatske države.

– Njega ćemo se sjećati s dužnim poštovanjem i pijetetom. Obrana Hrvatske u ratu, oslobađanje okupiranog područja, mirna reintegracija i Hrvatska ravnopravna svim europskim suvremenim slobodnim narodima – zaključio je Piletić.

– Franjo Tuđman, prvi predsjednik HDZ-a i prvi predsjednik RH, otac je moderne Hrvatske, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i dodao da je “u njegovo vrijeme Hrvatska proglasila neovisnost, koju su branitelji potvrdili u Domovinskom ratu”.

Na svečanoj su akademiji još sudjelovali sin generala Janka Bobetka, Ivan, general Krešo Ćosić, sisački biskup Vlado Košić, saborski zastupnik Mario Kapulica i brojni drugi stranački dužnosnici.

Predpremijerno je, u povodu jubileja, prikazan dokumentarni film o Franji Tuđmanu, a izveden je i prigodni glazbeni program.

Borak.info