Kazališna poslastica u Hercegovini: “Predsjednici & ca” u Kosači

Predstava zagrebačkog kazališta Kerempuh “Predsjednici & ca” ovih dana gostuje u Bosni i Hercegovini. Publici u Hercegovini predstavit će se u ponedjeljak, 16. svibnja u 20 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Nastala je prema tekstu Borisa Svrtana i Tarika Filipovića, koji ujedno potpisuje režiju ove političke satire.

Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili “oni drugi” spasiti zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti?

Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera.

U predstavi “Predsjednici & ca” igraju Tarik Filipović (Franjo Tuđman), Hrvoje Kečkeš (Stjepan Mesić), Ornela Vištica (Kolinda Grabar-Kitarović), Siniša Miletić (Ivo Josipović) i Boris Svrtan (Josip Broz Tito). Radnja predstave odvija se u građanskom stanu. Pozivnicu za večeru dobili su “bivši” – i to na poziv “bivše”.

“Politika, koliko god te ne zanima, jednostavno te previše vuče, razmišljaš o njoj. Ja sam ovu predstavu najprije sanjao. Kada sam san prepričao supruzi, rekla mi je da san pretočim na papir, a s obzirom da je bila korona, imao sam dovoljno vremena i mira i tako se rodila ova predstava. Kasnije sam nazvao Borisa Svrtana s kojim sam već radio na predstava slične tematike da ju izbrusimo. Misao vodilja bila mi je pomirba svih opcija u Hrvatskoj, i dalje mislim da je to u Hrvatskoj moguće, samo treba osvijestiti da svi igramo pod istom zastavom”, rekao je Tarik Filipović uoči bh. turneje i gostovanja u Zenici, Mostaru i Sarajevu.

Predsjednica i predsjednici okupljeni na večeri nude gledateljima manje ili više nutricionistički harmonizirane i bogate okuse, idealan omjer između slatkog, gorkog, ljutog i kiselog, a preporučujemo je gledateljima koje muči neutaživa glad, kao i onima koji su siti svega.

Pritom, spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći “malo sutra”? Satirički element “Predsjednika & ce” ističe mnoge apsurdnosti našeg društva, podsjeća na prošlost i sadašnjost te upozorava na neizvjesnu budućnost.

Ulaznice možete kupiti putem sustava KupiKartu i na blagajnama dvorana.

Borak.info