Na Mirogoju odana počast žrtvama blajburške tragedije

Polaganjem zajedničkog vijenca Hrvatskoga sabora i Vlade, vijenca Počasnog bleiburškog voda (PBV) i molitvom za stradale, kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju održana je komemoracija u povodu 77. obljetnice blajburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda.

Zajednički vijenac Sabora i Vlade položili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i izaslanik premijera, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na obilježavanju na Mirogoju održana je i molitva.

– U molitvi je pozvano na mir i rečeno je da se treba poštovati svaka žrtva i da se Bleiburg ne smije nikada više ponoviti. Vijence je položio i predsjednik Sabora koji je poručio da se danas prisjećamo teškog i mučnog događaja koji se prešućivao dugi niz godina, izvijestila je HRT-ova novinarka Iva Magušić Dumančić.

Nakon obilježavanja na Mirogoju predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se na moguće isticanje simbola NDH-a na proslavi u Udbini, a Milan Kovač o zabrani okupljanja u Bleiburgu.

– Taj zločin koji su počinile komunističke vlasti bivše Jugoslavije, držanje 45 godina u tajnosti, o njemu se nije smjelo govoriti, što je i logično jer su počinitelji bili oni koji su predstavljali komunistički sustav i tajili istinu o tom događaju i štitili odgovorne. Na križnom putu ubijeno je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Ubijeni su svirepo, mučki i bez suđenja, rekao je Jandroković.

Osvrnuvši se na moguće isticanje simbola NDH-a na proslavi u Udbini, rekao je kako će u tom slučaju reagirati nadležna državna tijela.

Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda osvrnuo se na austrijsku zabranu. 

– Kad se ideologija umiješa onda se događaju takve stvari. Mi nismo tamo slavili nikakvu, kako kažu, ideologiju, režim, već smo išli kao hodočasnici, sa krunicom u ruci cista srca moliti za duše naših sunarodnjaka. Ja se nadam da ćemo u žalbenom postupku uspjeti dokazati da je to lažna optužba, rekao je.

Program obilježavanja Bleiburške tragedije i križnog puta počeo je u Udbini, gdje su i ove godine došli građani iz svih krajeva Hrvatske, mnogi od njih organizirano u autobusima, izvijestila je HTV-ova novinarka Kristina Štrbac.

Dodala je da obilježavanje počinje kod crkve sv. Marka Groba na Krbavskom polju, odakle križni put ide do Svetišta hrvatskih mučenika u obližnjoj Udbini.

– Upravo u tom svetištu održat će se sveta misa koju će predvoditi pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Čurić.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, suorganizatoro Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj Hrvatski sabor.

Borak.info