Svjetsko remek-djelo sad krasi ulazna vrata crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu

Svetište u Širokom Brijegu, kao i sama Crkva te njeno dvorište zadnjih godina doživjeli su brojne renovacije i uređenja o čemu smo već i pisali.

No, nakon svih renoviranja, na red su stigla i nova vrata, možemo slobodno kazati i svjetsko remek-djelo koja će uistinu krasiti ulaz u ovo marijansko svetište u srcu Hercegovine.

Prilikom postavljanja bočnih ulaznih vrata u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gvardijan Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu fra Ivan Marić kazao nam je kako je došlo do ovog velikog projekta.

“Ideja ugradnje tih brončanih vrata planirala još za vrijeme tadašnjeg Gvardijana fra Joze Zovke 1993. godine. Umjetnik iz Italije a Egidio Sastori koji je umro prije dvije godine u Bergamu, u bronci je izgradio ta vrata. On je bio hodočasnik u Međugorje kao i pobijenim franjevcima na Širokom Brijegu a koji je ujedno veliki štovatelj pobijenih franjevaca 1945. godine u tom samostanu. Kao zavjet je obećao izgraditi crkvena vrata na franjevačkom samostanu” – pojasnio nam je gvardijan Marić kako je došlo do ovog projekta, a koji sada zajedno sa svojim župljanima može biti ponosan jer su sada sva vrata kompletno postavljena i krase ovo Svetište, naravno zahvaljujući pokojnom umjetniku Egidiu Sastoriju koji je napravio pravo umjetničko djelo.

Ugradnja i renovacija takve vrste masivnih vrata na kojima su u bronci ugravirani motivi iz liturgije kao i motivi vezani za Mariju Majku, Isusa, Duha svetoga, crkvu, kao i to da na tim vratima se opisuju scene vezane za pobijene franjevce na Širokom Brijegu 07. veljače 1945.godine, bio je zahtjevan i ozbiljan posao kojeg nije moga svatko odraditi.

Kako bi se sve to lijepo uklopilo i posložilo, pobrinula se firma PHS-RAK d.o.o. iz Gruda, kojima je s razlogom dat ovaj zahtjevan projekt!

“Restauracija i proces postavljanja za nas je bio velik pothvat, koji je testirao našu strpljivost, upornost i znanje, ali ponosni smo da su crkvena vrata nakon toliko godina čekanja na mjestu gdje trebaju biti. Iako je naša primarna djelatnost izrada kovanih i inox ograda te čeličnih konstrukcija, velika je čast da nam je dato povjerenje za dovršavanje ovako bitnog projekta za župu Široki Brijeg” – govori za portal OTPOR.Media voditelj radova Tomislav Alpeza bacc ing.mech.

Kako nam je kazao, u ovom projektu su koristili mukotrpno stjecanje vještine i znanja stvarane kroz desetljetno poslovanja firme koje traje od 1958. godine. Odljevci na vratima na sebi sadrže brončane figure, kipove i reljefe. Tako da masivna vrata u kombinaciji s time su predstavljali i previše odgovornosti svima njima da bi ovo doveli do realizacije.

Prilikom restauracije, susreli se s kompleksom poslova i kombinacija čelične konstrukcije sa ugrađenim umjetničkim odljevima u bronci, sa čelikom što je tehnološki dosta zahtjevan posao. Unutrašnjost vrata će biti obložena mesingom (legura bakra), čiji proces je u tijeku. Osim restauriranja unutrašnje konstrukcije veliki radovi su bili pri samoj montaži jer je trebalo napraviti idealne uvjete za postavljanje i montažu vrata, ali za ekipu iz firme “PHS-RAK” iz Gruda je ovo bio posao kojima će se generacije diviti.

Ostalo je još završno poliranje i premazivanje kako bi ova vrata crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu dobila svoj završni sjaj!

Podsjetimo, gradnju crkve odobrio je sultan Abdul-Medžid fermanom (odobrenjem) iz 1845. godine i hercegovački vezir Ali-paša Rizvanbegović bujruntijom iz 1846. godine.

Kamen temeljac je postavljen 23. srpnja 1846. godine. Stara crkva je srušena 1905. godine a na njezinom mjestu je biskup fra Paškal Buconjić postavio kamen temeljac nove crkve posvećene blaženoj Djevici Mariji 20. lipnja 1905. godine.

Intenzitet gradnje ovisio je od količine prispjelog novca. Tako su do 1910. godine završeni zidarski i krovopokrivački radovi na crkvi. Godine 1939. urađeni su od kamena svodovi bočnih lađa kada je crkva i uređena iznutra. Sjeverni zvonik je dozidan 1927. godine a južni 1969. godine. Glavni oltar, koji je izrađen od kamena, postavljen je u prosincu 1978. godine kao i postolje za svetohranište.

Borak.info