Plenković: Dobro izbalansirana zaštita interesa i standarda građana

Održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su prihvaćeni navedeni zaključci kojim će se indeksirati cijene radova, odrediti način priznavanja povećanih troškova građevinarima zbog porasta cijena građevnoga materijala. Riječ je o dokumentu kojim bi se trebale ublažiti posljedice porasta cijena.

– Najvažnija je jučerašnja telefonska sjednica Vlade u kojoj smo u kontekstu cijena nafte na svjetskim tržištima kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu još jednom postigli ciljane i pravodobne mjere. Zamrznuli smo najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Ta se mjera odnosi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj. Jedino povećanje je na autocestama i tako smo dobro izbalansirali zaštitu interesa i standarda naših građana. Vjerujemo da je na ovaj način pronađen pravi balans i da će to biti dobro i korisno, a mi ćemo za dva tjedna vidjeti kakve će okolnosti biti i koje ćemo mjere tada poduzeti, rekao je Andrej Plenković u uvodu.

Istaknuo je greenfield investiciju, otvaranje nove tvornice dijelova za zrakoplove, rekao je da je to pokazatelj koliko je Hrvatska atraktivna za strane investicije.

Zahvalio je rektoru Sveučilišta u Splitu.

– Bili smo na Danima Sveučilišta u Splitu, važno je da se naš drugi grad po veličini kvalitetno razvija u pogledu sveučilišnog i obrazovnog središta. Možemo biti ponosni na postignuća sveučilišta u Splitu, naglasio je.

Najvažnijom je vijesti protekloga tjedna ocijenio odluku iz Luksemburga, gdje su ministri rekli da je Hrvatska spremna za uvođenje eura.

– Na ovaj način smo došli do ulaska u dvije integracije. Naš je cilj 1. siječnja 2023. i euro i Schengen i uvjeren sam da ćemo to i ostvariti, to je bilo i u našem programu, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je prosječna neto plaća u travnju iznosila 7547 kuna.

– Imali smo u travnju milijun i 592 tisuće osoba koje su bile zaposlene. Imali smo u listopadu 2016. godine kad smo krenuli kao Vlada milijun i 184 tisuće. Jučer je broj osiguranika milijun i 641 tisuća, a broj nezaposlenih je ispod 104 tisuće. Svakim danom, kako će biti sve više zaposlenih u turizmu, doći ćemo do broja manjeg od 100 tisuća nezaposlenih. To je jako dobar podatak.

Rekao je kako se ide prema novoj rekordnoj sezoni turizma.

– Na 94 posto smo broja noćenja u odnosu na 2019. i 84 posto dolazaka u odnosu na 2019. Tek smo na pragu pravog intenzivnog dijela sezone, a rezultati su već sada dobri. Ovi podaci koje je s nama podijelio ministar Marić, koji kažu da raste vrijednost fiskaliziranih računa, oni su sada za 25,8 posto veći nego lani. Broj izdanih računa je veći 15,3 posto nego lani, rekao je.

Poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj 

Ministar Ivan Paladina rekao je kako su uvažavajući trenutačne trendove porasta cijena na građevinskom tržištu u segmentu porasta cijena građevnog materijala i proizvoda i energenata te prisutnih zastoja u izvršavanju radova pristupili izradi zaključka o ublažavanju posljedica navedenih poremećaja kao i metodologije utvrđivanja cijena radova koju će danas donijeti Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Ovaj zaključak i metodologija osiguravaju okvir utvrđivanja u cijenama radova na osnovu zahtjeva izvođača. S obzirom na značajna povećanja cijena elemenata kojim se formiraju cijene građevinskih radova. U slučaju povećanja cijene radova za više od 10 posto razliku od preko deset posto snosit će javni naručitelji.

Vlada je prihvatila navedene zaključke kojim će se indeksirati cijene radova, tj. odrediti način priznavanja povećanih troškova građevinarima zbog porasta cijena građevnoga materijala.

Odbijen prijedlog oporbenih zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja Berošu 

Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu, kratko je rekao premijer Andrej Plenković.  Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Odluke u korist stanovništvu na potresima stradalom području 

Vlada je usvojila i četiri zaključka kojima se pomaže stanovništvu potresom pogođenih područja. Tako je do kraja godine produžena otpis potraživanja za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, a ukupan procijenjeni trošak je 8 milijuna kuna.

Do kraja godine produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, kao i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta. Nenaplaćeni iznos cestarine za idućih šest mjeseci procjenjuje se na oko 16,5 milijuna kuna s PDV-om, a za besplatni prijevoz vlakom oko 12 milijuna kuna.

HRT je Vlada zadužila da do kraja godine otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima na potresom pogođenim područjima.

Borak.info