DJEČICA U SRPSKOJ ŠKOLI PLESALA NA PJESMU O RATNIM ZLOČINIMA I LOMAČAMA: Učiteljica ih pozvala u vlakić

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Na snimci koja je proslijeđena u roditeljsku Viber grupu, djeca od desetak godina plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi “bestrzajci” i sve to u vlakiću koji predvodi učiteljica.

Prema saznanjima Nova.rs, u pitanju je bila završna priredba svih četvrtih razreda ove škole na kojoj je prisustvovalo stotinjak djece i četiri učitelja.

Učiteljica ih pozvala u vlakić

Na snimci iz svečane dvorane škole vidi se kako uz prve taktove pjesme Baje malog Knindže „Oj, Alija odnijela te voda …“, djeca počinju plesati, a potom im se pridružuje učiteljica koja ih poziva u vlakić.

Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad tisućama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjeća na “pobjedu” u Kozarcu koji je sravnjen sa zemljom i veliča sudbina Višegrada, u kojem su Bošnjaci spaljivani u živim lomačama.

U pjesmi se dalje redaju toponimi vezani doslovno za sva mjesta u kojima su počinjeni najgori ratni zločini u BiH, desetci tisuća ljudi pobijeno, a stotine protjerane u akcijama etničkog čišćenja zbog kojih su pred Haškim tribunalom i pred sudovima u regiji izrečene stotine godina robije organizatorima i egzekutorima.

Oglasila se ravnateljica: Ova pjesma je puštena bez ičije suglasnosti

Sretna okolnost je što, sudeći po snimci, većina četvrtaša nije znala riječi spomenute pjesme niti su, očigledno, bili svjesni o čemu ona govori. Ravnateljica škole Zorica Đurić, koja je za čitav događaj saznala iz medija, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da nitko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci, prenosi Dnevno.hr.

“U priredbi su sudjelovala djeca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pjesme. Pjesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primjerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije suglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, nitko od učitelja nije ni mogao čuti riječi”, kaže ravnateljica za Nova.rs, napominjući da nitko iz kolektiva OŠ “Vasa Stajić” ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

“Nažalost, mi ne možemo utjecati na to što djeca slušaju kod kuće i što im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu garantirati za cijeli kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili”, kaže Zorica Đurić.

Borak.info