Komšić: Ne sam Bakire

Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a također se zna da se od Vahrelyia ništa dobro ne može očekivati, poručio je sinoć član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, prenosi N1.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv europskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na sastanak u formatu koji bi uključio predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi sljedećeg će tjedna održati bilateralni sastanak na kojem će se razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Komšić je komentirajući ovaj potez Izetbegovića ocijenio da će Varhelyi ”šatl diplomacijom” pokušati uspostaviti dijalog ”plemenskih poglavica” koji gazduju ”svojom teritorijom”.

”Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana. Izetbegoviću je također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Europskog vijeća i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

”Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Bruxellesa posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ga ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delića – ‘ne sam Bakire, ne sam”’, poručio je Komšić.

Borak.info