Sve spremno za 33. Mladifest, očekuje se 50 000 sudionika

U Međugorju danas počinje 33. Međunarodni molitveni susret mladih „Mladifest“. Prilična gužva i užurbanost u Međugorju mogle su se vidjeti još jučer.

Na ulicama su već bile primjetne kolone hodočasnika koje se kreću prema crkvi ili prema molitvenim mjestima. Nije neobično da se stvore i kolone na prometnicama kad se autobusi zaustave nasred puta i istovaraju putnike i prtljagu. Uglavnom, mlada, nasmijana lica!

Određene hodočasničke grupe iz Poljske, Ukrajine i Slovačke u Međugorju su već više dana, jer su svoj godišnji odmor s odlascima na more uklopili par dana prije i par dana poslije Mladifesta, piše Medjugorje-info. Međunarodni zbor i orkestar koji i ove godine broji stotinjak članova iz 25 zemalja svijeta pod ravnanjem dirigenta prof. Damira Bunoze kojemu je ovo već 13 godina kako vodi glazbeni dio Mladifesta, već se jučer okupio i marljivo proba u podrumskim prostorijama Radiopostaje Mir Međugorje, piše Večernji list.

Ponovno su velike najave sudionika koji uglavnom pristižu u toku nedjelje ili ponedjeljak, pa se nakon dugo vremena očekuje oko 50 000 sudionika. Ipak, za sve one koji nisu u mogućnosti doći, Laudato TV i Maria Vision TV će osigurati uživo cjelokupni prijenos programa počevši od molitve krunice na dan otvaranja, u ponedjeljak 1. kolovoza u 18,00 sati.

Uz spomenute predslavitelje svetih misa i predavače (kardinal Barcelone mons. Juan Joséa Omelle, fra Massimo Fusarelli, generalni ministar OFM, fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i mons. Petar Palić, mostarsko duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko –mrkanski i mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, s. Dominika Anić, Ankica Baković i međugorski župni vikar fra Renato Galić) u programu će biti i 12 svjedočanstava i recital/film zajednice Cenacolo i njihovo svjedočanstvo o samom snimanju filma. Momci iz zajednice Cenacolo izgrađuju pozornicu na kojoj će održati svoju projekciju predviđenu za četvrtak 4. kolovoza u 21,15 sati.

Uređuje se također i vanjski oltar. Većina zajednica koje će imati svoja svjedočanstva svoj rad će predstaviti i na štandovima koji se počinju postavljati na livadi ispred kapelice klanjanja. Tako će se tamo naći štandovi: Majčinog sela, Radiopostaje Mir Međugorje, Suvenirnice ICMM, Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje, Mary’s Meals, Zajednice Cenacolo i dr.

Na više punktova oko crkve postavljene su i oglasne ploče sa PROGRAMOM MLADIFESTA na različitim jezicima. Geslo ovogodišnjeg „Mladifesta” je „Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30), pa kako je već običaj, u simbolici toga gesla osmišljen je i logo ovogodišnjeg Mladifesta koji u svom stalnom simbolu srca sa križem ovaj put ima uklopljenu golubicu kao simbol mira.

Majice u bojama s ovim maštovitim logom Mladifesta prodavati će mladi FRAMAŠI također na jednom od štandova. Preko youtube kanala župe među osobama koje su na različitim jezicima uputile poziv mladima za dolazak u Međugorje, ističemo video-poziv mons. Alde Cavallia koji je kazao:

”Svi ste dobrodošli ovdje u Međugorje, gdje postoji samo jedna svrha u ovom dubokom i lijepom susretu mladih ovdje u Međugorju. Samo jedan cilj, da Gospodin Isus upozna svakoga od vas i da svatko od vas upozna Gospodina Isusa. U ovom dubokom susretu Gospodin nam daje svoj mir u srcu, što znači svoju prisutnost. U ovom dubokom susretu Gospodin nam daje svoj duh, u nama, u svima nama s njegovim mirom i Njegovim duhom. Apostoli, obični, nepismeni ribari, gotovo svi su otišli iz Jeruzalema i u 20-30 godina proširili se po čitavom svijetu. Oni nisu željeli ništa. S Isusovim mirom u sebi, s Njegovom prisutnošću, sa snagom Duha Svetoga naviještali su po cijelom svijetu da je Bog, Bog Otac – Ljubav i da se Isus htio približiti svakome od nas i popratiti svakoga od nas. I da je Bog Otac u Isusu poslao svakome od nas snagu, inteligenciju, milost, mudrost Duha Svetoga. Dobrodošli u ovo mjesto susreta Isusa sa svakim od vas!”, ovom dobrodošlicom završio je svoj poziv mladima nadbiskup Cavalli.

Borak.info