Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede Zawahirija

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

– Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema, rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava. Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste, dodao je Biden.

Ayman al-Zawahiri
 je bio Al-Qaedin vođa, te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji ’emir’ Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao “pravi mozak” al-Qaede.

Zawahiri, egipatski kirurg za kojeg je SAD nudio 25 milijuna dolara za njegovu glavu, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Američki su obavještajci s velikom pouzdanošću utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava.Posljednjih godina nekoliko su se puta šuškale o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja.

Reakcije na smrt vođe al-Qaede Al-Zawahirija

– Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da se pridržavaju svojih obveza, nastavit ćemo podupirati afganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zalagati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebno žena i djevojčica, kazao je američki državni tajnik Antony Blinken.

– Zawahiri se smatra jednim od vođa terorizma koji je vodio planiranje i izvođenje gnusnih terorističkih operacija u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije. 

– Smrt Aymana al-Zawahirija je korak prema sigurnijem svijetu. Kanada će nastaviti raditi s našim globalnim partnerima u borbi protiv terorističkih prijetnji, promicanju mira i sigurnosti i zaštiti ljudi ovdje kod kuće i širom svijeta, kazao je kanadski premijer Justin Trudeau. 

– Večerašnja vijest također je dokaz da je moguće iskorijeniti terorizam bez rata u Afganistanu. I nadam se da pruža malu mjeru mira obiteljima 11. rujna i svima ostalima koji su patili od ruku al-Qaide, bivši predsjednik SAD-a Barack Obama. 

Borak.info