Radar u bh. gradu ulovio rekordera: Prekoračio brzinu za čak 123 kilometra na sat

Stacionarni radari za osam mjeseci ove godine snimili su više od 97.000 prekršaja, a najveće prekoračenje brzine evidentirano je u Nemanjinoj ulici u Laktašima, gdje je pri ograničenju od 80 nesavjesnih vozača projurio čak 203 kilometra na sat.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, drugi neslavni rekord zabilježen je u Kamičanima kod Prijedora, gdje je vozač na putu, na kojem je također ograničen 80, kazaljku “zakucao” na 193 kilometra na sat.

– Od siječnja do kraja kolovoza za započete prekršaje evidentirane stacionarnim radarskim sustavom izdata su ukupno 97.182 prekršajna naloga i podneseno 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka – naveli su iz MUP-a za “ Glas ”.

Dodali su da su trenutno u funkciji stacionarni radari u okviru novog sistema u Banjaluci, Laktašima, Prnjavoru, Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici, Oštroj Luci, Kozarskoj Dubici, Kotor Varošu, Kneževu, Čelincu, Trebinju, Gacku, Nevesinju, Ljubinju i Bileći. Iz MUP-a su naveli da je u toku uspostavljanja stacionarnih radara iu drugim lokalnim zajednicama, a plan je da ih bude postavljeno oko stotinu.

Dodali su da su postavljeni na lokacijama koje su prema analizama bile mjesta najčešćih prometnih nesreća u određenoj lokalnoj zajednici.

– Osnovna funkcija ovih stacionarnih radara, odnosno crnih stubova sa svjetloodbojnom trakom jeste prevencija, to jest da se vozači kreću prema zakonskim propisima – istaknuli su iz MUP-a.

Borak.info