KRAJ ĆIRILICE U VUKOVARU? Prema popisu Srba manje od 30%, Penava: Nije ih ni bilo više

U Vukovaru je broj Srba pao ispod 30 posto. Dok je 2011. u tom gradu živjelo 34,87 posto Srba, novim popisom utvrđeno je da ih sada u Vukovaru živi 29,73 posto.

Taj podatak imat će i političke reperkusije jer Ustavni zakon pravo na službenu upotrebu njihova jezika i pisma garantira samo pripadnicima nacionalnih manjina koji u općinama i gradovima u kojima žive čine najmanje jednu trećinu ukupnog broja stanovnika. Svojevremeno je postavljanje ćirilićnih ploča u Vukovaru, simbolu otpora “ćiriici” devedesetih, uzburkalo javnost, a Ivan Penava je tada tvrdio kako Srba u Vukovaru niti nema trećina, već su brojni Srbi iz okolnih srpskih sela prijavljeni kao da žive u Vukovaru.

Penava je ocijenio kako su podaci iz novog popisa na tragu onoga što govori već više od 10 godina. “Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima”, izjavio je novinarima Penava.

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Po njegovim riječima, to je sada napravljeno kako je trebalo te kako će se, što se tiče uporabe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje prije 2011.

“Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar”, ocijenio je Penava.

Penava je potom odgovorio na pitanje otkud mu informacija da su podaci iz 2011. lažni.

– Za popis stanovništva koji je u Vukovaru proveden prošle godine, bio sam nadležan. Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmi bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000. Nažalost Hrvatska nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu. Nažalost, konotacije odljeva stanovništva je nešto što je gotovo primjer za cijelu Hrvatsku. Vlada se ne bavi tim problemom. Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove, rekao je.

Naglasio je da svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. “Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većinski, nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed”, kazao je poručivši kako se nijedno pravo koje je “iskamčeno temeljem lažnog popisa” neće pustiti niti ostaviti.

Borak.info