Ivan Jelčić predsjednik Skupštine ŽZH,Vedran Kožul predsjednik Kluba hrvatskog naroda
Ivan Jelčić predsjednik Skupštine ŽZH, Vedran Kožul predsjednik Kluba hrvatskog naroda, Ivan Damjanović predsjednik Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i proračun Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

Četvrta sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke tijekom koje je ponovno izabran i potvrđen zastupnik Ivan Jelčić za predsjednika Skupštine, te imenovani članovi stalnih i povremenih skupštinskih radnih tijela (povjerenstava) održana je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. u Širokom Brijegu.

Kako je i ranije najavljeno, Dnevni red bio je utvrđen na samoj sjednici nakon provjere nazočnosti i konstatacije postojanja kvoruma u odlučivanju. Usvajanje Zapisnika s prethodne sjednice kao i uobičajeno, bila je prva točka Dnevnog reda usvojena uz jedan glas suzdržan i jedan protiv.

U drugoj točki koja zastupnicima pruža priliku izjašnjavanja, argumentiranja i predlaganja dominirala je tematika o aktualnom štrajku Sindikata prosvjetnih djelatnika i nepotpisivanju Kolektivnog ugovora.

Treća točka Dnevnog reda – Klubovi naroda – predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke usvojena je većinom glasova a uopćavala je:

Donošenje Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke,

Donošenje Odluke o razrješenju predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i

Donošenje Odluke o razrješenju zamjenika predsjednika Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

U četvrtoj točki Dnevnog reda – Izbor i imenovanje, razmatrani su i većinom glasova usvojeni:

– Prijedlog Odluke o osnivanju Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo,

– Prijedlog Odluke o osnivanju Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova,

– Prijedlog Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i proračun,

Prijedlog Odluke o osnivanju Odbora za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje,

– Prijedlog Odluke o osnivanju Odbora za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo,

– Prijedlog Odluke o osnivanju Odbora za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata,

– Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Administrativno – pravnog Povjerenstva,

prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Povjerenstva za izbor i imenovanje,

– Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Mandatno – imunitetnog Povjerenstva

Posljednju točku je obrazložio ministar financija Toni Kraljević, a riječ je o Prijedlogu Odluke o privremenom financiranju Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje siječanj – ožujak 2023. Podsjetio je na činjenicu kako se Proračun nije mogao usvojiti na koncu proračunske 2022. za 2023. godinu, paralelno je išla Odluka o privremenom financiranju te je izrazio nadu kako će se već sljedeći tjedan usvojiti Proračun u kojeg će se adaktirati i privremeno financiranje i omogućiti normalno financiranje.

Prije sjednice Skupštine održana je sjednica Kluba hrvatskog na naroda na kojoj je za predsjednika ovog Kluba izabran Vedran Kožul.

Dosadašnji predsjednik Ivan Damjanović na sjednici Skupštine ŽZH izabran je za predsjednika Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i proračun Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Borak.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

6,098ObožavateljiLajkaj
1,064SljedbeniciSlijedi
1,920PretplatniciPretplatiti


NAJNOVIJI ČLANCI